HVC heeft diverse afvalbrengstations in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. Deze stations hebben vaste openingstijden. HVC zag de vraag naar langere openingstijden toenemen voor bepaalde afvalstromen. Daarom is besloten om in Zwaag een pilot te houden en de locatie doordeweeks in de avonduren en op zondagmiddag onbemand te openen voor de afvalstromen puin, grond, bomen, planten en struiken.

Om in deze periode toezicht te houden is er in samenwerking met de meldkamer Regio Control uit Opmeer een tijdelijke cameraopstelling gerealiseerd, waarbij Regio Control de gebeurtenissen via de camera’s monitort. Na een zeer geslaagde pilotperiode is er besloten om over te gaan op vaste cameraopstellingen.

Klaver Giant Groep verzorgt de camera’s, opslagapparatuur, cameramasten, verlichting, data- en voedingsbekabeling bij de locatie in Zwaag.

Bij de ingang wordt een camera geplaatst welke de kentekens van de auto’s die het terrein op komen rijden zal registreren (ANPR camera’s). Voor overzicht bij het terrein worden er ook camera’s op een mast geplaatst. De beelden hiervan worden via de software van Milestone uitgelezen bij Regio Control.

Voor de camera’s en bezoekers in de avond is verlichting erg belangrijk. Hiervoor is door Klaver Infratechniek een lichtberekening gemaakt. De verlichting wordt zodanig uitgevoerd dat deze alleen functioneert als het terrein als onbemand terrein dienst doet en als het zodanig donker is dat de verlichting moet branden. De gemiddelde verlichtingssterkte is 10 Lux. In de mast wordt bij de ingang een bewegingsmelder op basis van radartechniek geplaatst. Met deze bewegingsmelder is het mogelijk om gedurende de openstelling en noodzaak tot verlichting de verlichting te dimmen en alleen bij beweging op maximaal vermogen te laten branden. Op deze manier wordt er 90% energie bespaard indien er geen klanten zijn en blijft het verlichtingsniveau desalniettemin zodanig dat de camera’s voldoende licht hebben om beeld te laten zien.