Het verduurzamen van de oudhollandse verlichting is één van de laatste onderdelen van het vervangen van de openbare verlichting in de gemeente Edam-Volendam. Klaver Infratechniek, onderdeel van Klaver Giant Groep heeft de eer gekregen om dit uit te voeren.

In totaal worden er ruim 500 functionele armaturen en 400 nostalgische armaturen vervangen door ledverlichting. Tevens wordt bij een deel van de verlichting de stalen mast of de nostalgische oudhollandse mast vervangen. Alle armaturen worden voorzien van een dynamisch dimsysteem. Hiermee kan de gemeente op afstand de verlichting uitlezen en naar wens instellen of de diminstellingen wijzigen. Dit dimsysteem in combinatie met ledverlichting wordt gezien als ‘slimme verlichting’.

Na uitvoering van dit project heeft gemeente Edam-Volendam bijna al hun verlichting uitgevoerd als slimme verlichting. Daarmee behoren zij bij de koplopers in Nederland op dit gebied.

De werkzaamheden bevinden zich in vrijwel alle dorpskernen binnen de gemeente: Beets, Hobrede, Kwadijk, Middelie, Warder, Edam, Volendam en Oosthuizen. De nostalgische verlichting concentreert zich met name in de karakteristieke delen in de gemeente: de dorpskernen Volendam en Edam. De oplevering staat gepland in het laatste kwartaal van dit jaar.