Project
Walstroom Scheveningen Haven

Opdrachtgever
Gemeente Den Haag
Logo Den Haag

Projectomschrijving
Het engineeren, realiseren en onderhouden van een walstroominstallatie voor 1e en 3e Haven van Scheveningen. Het bouwen van twee ‘trafo’ gebouwen behoort eveneens tot de opdracht. Doelgroep voor deze walstroominstallatie zijn voor de 1e Haven met name de zeegaande vistrawlers en voor de 3e Haven de schepen van de Rijksrederij.

Walstroom is een stroomleveringsvoorziening op de kade (wal) van de haven. Op deze voorziening kunnen schepen worden aangesloten om te worden voorzien van elektriciteit. Door gebruik van walstroom kunnen, zodra de schepen zijn aangemeerd, de generatoren aan boord van de schepen worden afgeschakeld. Hiermee wordt de uitstoot van verontreinigende uitlaatgassen gestopt, waarmee de lucht in de omgeving schoner wordt. En tegelijkertijd nemen geluidshinder en trillingen af. De schepen die in de 3e Haven op walstroom kunnen worden aangesloten hebben een installatie met 400 Volt, 50 Hz wisselspanning aan boord; ze kunnen tot maximaal 400 Amp. aan stroom ‘van de wal trekken’.

Het project wordt in combinatie door Klaver Technisch Bedrijf en Klaver Infratechniek uitgevoerd.

3e Haven, eerste stroom geleverd
In de duinen tegenover het Zuiderstrandtheater, nabij de 3e Haven is een nieuw trafogebouw verrezen. Hierin is de transformator geplaatst en de volledige schakel- en verdeelinrichting aangelegd. Aansluitend zijn de afgaande kabels vanaf het trafogebouw naar de walstroomkast gelegd en aangesloten. De transformator in dit gebouw wordt gevoed met middenspanning (10kV).

Na de nodige meet en controlewerkzaamheden is onlangs het testfase bereikt. En op vrijdag 2 december is de eerste stroom aan boord gebracht van de Arca, een schip van de Kustwacht. Test geslaagd! Naar verwachting zullen volgende maand de testwerkzaamheden in de 1e Haven beginnen.

De walstroominstallatie zal straks 50 Hz en 60 Hz wisselspanning kunnen leveren. Op de foto de Arca, aangemeerd bij de walstroomkast (te midden van de aanrijbeveiliging). De kabels worden aan boord gebracht.