Ieder ambitieus bedrijf moet tegenwoordig op digitale continuïteit en dus een betrouwbare en hedendaagse ICT infrastructuur kunnen rekenen. Tijdig anticiperen op de gemiddelde levensduur ervan is dus de boodschap. Zo redeneerde ook ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Omwille van de snelle toename in gebruik van de digitale werkplek en de veroudering van het storageplatform koos het onlangs voor een moderne VDI en storage oplossing. De culturele instelling gevestigd in Middelburg heeft een brede maatschappelijke taak als provinciale ondersteuningsinstelling en vertrouwt dankzij Giant ICT voortaan op high performance storage- en servertechnologie van HPE.

De eenvoud van hyperconverged zonder de beperkingen
Het hart van het datacenter van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland wordt tegenwoordig gevormd door Nimble Storage Disaggregated hyperconverged infrastructuur of kortweg dHCI. Aangedreven door artificial intelligence, biedt dHCI eenvoud en schaalbaarheid voor hun gevirtualiseerde werkomgevingen.

Martijn Langendoen, network engineer bij ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland: “Omdat onze servers het einde van hun levensduur bereikt hadden, werkte onze virtual desktop infrastructure niet meer naar behoren. Daardoor kregen we klachten van onze gebruikers. Voor ons was het dan ook zaak om deze klachten zo snel mogelijk te verhelpen en op zoek te gaan naar een nieuwe storage omgeving die meteen goed geschaald was voor hedendaagse en toekomstige workloads. Met Nimble storage dHCI konden we hieraan voldoen. Het biedt alle voordelen van een hyperconverged oplossing maar beschikt over een veel hogere vorm van redundantie waarbij storage en CPU capaciteit onafhankelijk en exponentieel van elkaar schaalbaar zijn.”

“Met de dHCI-automatiserigssoftware waren we ook in staat om in no-time een full stack infrastructuur op te zetten. De functies bieden immers een snelle self-service, inclusief unified management met eenvoudige setup en auto-discovery via VMware vCenter. Up-to-date blijven gebeurt ook eenvoudig met één klik. Dit alles maakt dat ik veel tijd bespaar en me ook kan focussen op andere taken.”

Een autonoom datacenter
Naast een uitrol van Nimble Storage dHCI koos ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland er ook voor om gebruik te maken van InfoSight predictive analytics. Op die manier zijn ze nog beter uitgerust om het hele datacenter zelfstandig te beheren.

“Om de prestaties en uptime van onze digitale werkplek te maximaliseren is ook HPE InfoSight actief. Deze cloud gebaseerde monitoring omgeving, op
basis van artificial intelligence, helpt ons problemen te voorspellen en geeft ons automatisch optimalisatie aanbevelingen door. Op die manier is een optimale werking en efficiënt gebruik van onze resources verzekerd en kunnen we ons volledig toeleggen op het verder creëren van waarde voor ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland”, aldus Langendoen.

Flexibele back-ups
Ter bescherming van data en applicaties maakt ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland ook gebruik van de samenwerking tussen Veeam en Hewlett Packard Enterprise. De integratie tussen Veeam en HPE Nimble Storage maakt het mogelijk om storage snapshots te maken met minimale impact op de productieomgeving.

“Een van onze voorwaarden om Nimble Storage dHCI te implementeren was dat deze oplossing goed geïntegreerd kon worden met het Veeam back-up pakket. Op die manier konden we erop blijven rekenen dat onze gegevens beschermd, veilig en altijd beschikbaar zijn”, zegt Langendoen.

Ideale sparringpartner
Bij het uitrollen van dergelijke projecten is het allereerst belangrijk om de nodige storage, memory en compute power juist in te schatten. Dankzij de gezamenlijke ervaring en kennis van zowel Giant ICT als ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland was dit slechts een formaliteit en snel beklonken.

Maarten Reus, adviseur Wireless & Networking bij Giant ICT: “De grootste uitdaging in dit soort projecten zit in het ‘sizen’ van dergelijke omgevingen.
Dat hebben we samen met ZB Planbureau aardig weten te achterhalen. Het scheelt dat er al veel kennis en ervaring voorhanden was in het beheren van een IT-omgeving. We hebben dus vrij goed kunnen vaststellen wat er nodig was om een goede omgeving te maken en vonden in elkaar dan ook de ideale sparringpartner. Toch hebben we ook HPE rechtsreeks betrokken in dit vraagstuk. Zo konden Martijn en zijn collega’s uitgebreid kennismaken met wat er allemaal in het HPE-portfolio zit en welke mogelijkheden er zijn. Je kan een technisch vraagstuk immers vanuit meerdere perspectieven oplossen. In geval van ZB Planbureau was het de vraag of we verder gingen met losse servers of een hyperconverged infrastructuur. Vanuit deze strategische keuze zijn
we gaan verdiepen en tot een ontwerp gekomen.”

Health check op aanvraag
“ZB Planbureau verzorgde zelfstandig de configuratie van hun high performance storage- en servertechnologie. Indien er vragen waren tijdens de installatie en configuratie konden ze altijd bij ons terecht. Dit hebben we in de deal vastgelegd aan de hand van een stippenkaart. Tot nu toe heeft Martijn bijna alles zelfstandig uitgezocht, we hebben alleen wat kleine vragen ontvangen bij de Veeam integratie. Het aanbod om een health check uit te voeren staat nog steeds. Door de fundamentele keuzes en best practices met elkaar door te nemen verzekeren we ZB Planbureau van de beste kwaliteit”, besluit Reus.