Een mooi en duurzaam project voor Markman Cultures, in opdracht van Stabo Bouw. Klaver Klimaattechniek gaat de werktuigbouwkundige installaties realiseren van de nieuw te bouwen bedrijfsruimte van maar liefst 12.500 m2 in Aalsmeer.

De klimaatinstallaties zijn geheel elektrisch en dus gasloos. Door toepassing van zonnepanelen kan Markman Cultures haar eigen energiebehoefte opwekken. De VRV-installaties en de ventilatie-installatie komen in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA).

De gehele verwarmings- en koelinstallatie in de kantoren wordt uitgevoerd in een energiezuinig en comfortabel VRV 3-pijps systeem. Met het systeem kan per ruimte individueel gekoeld, verwarmd en ontvochtigd worden. De serverruimte wordt voorzien van een separaat koelsysteem.

De gehele luchtverwarmingsinstallatie in de bedrijfshal wordt uitgevoerd met hangende elektrische luchtverwarmers. Door toepassing van recirculatieventilatoren wordt de warme lucht goed verdeeld in de bedrijfshal.

De kantoren worden geventileerd door middel van een gebalanceerd ventilatiesysteem. De luchtbehandelingskast is voorzien van filtersecties, energiezuinige ventilatoren en een hoog rendement warmtewisselaar.