Klaver Infratechniek gaat in opdracht van de gemeente Heemstede komend najaar drie verkeersregelinstallaties aanpassen en vervangen op de Heemsteedse Dreef. Op deze belangrijke verkeersader staan diverse verkeersregelinstallaties (VRI’s), waarvan Klaver Infratechniek er in 2016 ook al drie heeft mogen vervangen. Alle kruispunten worden door de gemeente civieltechnisch aangepast, waarbij direct de VRI’s worden vervangen en aangepast aan de nieuwe indeling van de weg.

Rondom de kruispunten worden de grondkabels, detectielussen en verkeersmasten vernieuwd evenals de apparatuur zoals drukknoppen en lantaarns. Een deel van de materialen wordt opgeknapt voor hergebruik wanneer de technische levensduur nog niet is bereikt.

De nieuwe verkeersautomaten worden voorbereid op iVRI; een nieuwe generatie intelligente verkeersregelinstallaties die weet welk verkeer eraan komt. Met dynamische regelingen van verkeerslichten is het mogelijk verkeersstromen efficiënter op elkaar af te stemmen. iVRI’s kunnen voorrang geven aan bijvoorbeeld hulpdiensten of openbaar vervoer, maar het verkeerslicht kan er ook voor zorgen dat een peloton vrachtwagens in één keer door groen kan. Dat scheelt afremmen en optrekken en daarmee tijd, brandstof en CO2-uitstoot.

De automaten worden ontsloten naar de IVERA-centrale van de provincie Noord-Holland, een centraal computersysteem dat verkeersregelinstallaties en centrales met elkaar verbindt.

De opdracht betreft de installaties voor de kruisingen van de Heemsteedse Dreef met de Johan Wagenaarlaan, het Julianaplein en de Lackhorstlaan.