Veel scholen zijn de afgelopen maanden geconfronteerd met vraagstukken over hoe ze vanuit huis in contact blijven met hun leerlingen en collega’s en hoe ze vorm kunnen geven aan digitaal onderwijs. En dat was even omschakelen, maar online lesgeven is zo gek nog niet. Ondanks dat het onderwijs langzaam weer terugkeert naar het ‘normale’, zal door deze ervaring het online lesgeven een belangrijk onderdeel blijven binnen het lesprogramma. Zo ook bij het Lyceum Sancta Maria.
Lyceum Sancta Maria is een school voor havo, atheneum en gymnasium in het zuidwesten Haarlem. Met circa 100 docenten en bijna 1500 leerlingen staat Lyceum Sancta Maria voor een actieve deelname aan de wereld van vandaag én morgen.
Als UNESCO-school maakt Sancta deel uit van een wereldwijd netwerk dat internationale verbondenheid, verdraagzaamheid en solidariteit als belangrijkste uitgangspunten heeft. De school stimuleert leerlingen om echte wereldburgers te worden, die met een open, nieuwsgierige blik naar de wereld kijken en een bijdrage leveren aan een veilige en schone wereld.
Voorzichtige verkenning Teams
“Om de mogelijkheden van digitaal onderwijs verder vorm te geven waren wij al voorzichtig aan het kijken naar Microsoft Teams”, vertelt Hoofd ICT Marco Löhnen. “Met het primaire pakket Magister liepen wij tegen beperkingen aan. Tot het COVID-19 virus ook Nederland bereikte en alles in een stroomversnelling kwam”.
Corona tijden
Om voor te sorteren op het eventueel sluiten van de scholen heeft Sancta Maria op 11 maart de eerste gesprekken gevoerd met ICT partner Giant ICT over digitaal lesgeven. Vier dagen later kwam het nieuws van de Nederlandse overheid; alle scholen gaan dicht. Vlak daarna kreeg Giant de opdracht om de uitrol van Microsoft Teams in gang te zetten. Amper 2 weken later was het lesgeven middels Teams een feit.
Normaal gesproken neemt Sancta Maria de tijd voor dergelijke innovaties, waar een periode van 6-8 maanden niet gek is. Dat deze uitrol nu zo snel gegaan is komt ook Marco als een verrassing. “Maandag stonden ze op de stoep om samen de inrichting te bepalen en vrijdag konden al de eerste docenten getraind worden met het gebruik van de applicatie”.
Snelle uitrol
De snelle uitrol was mogelijk doordat er continu een team van Giant ICT aan het werk was die Teams sites aanmaakte voor alle niveaus, jaarlagen, vakgebieden en mentoren. Maar ook door goede samenwerking met de ICT afdeling van Sancta Maria. Marco: “Wat ik prettig vond in de samenwerking met Giant is dat ik niet alleen gezien werd als klant, maar ook als partner in dit project. Ik heb zelf ook veel mogen uitvoeren wat de doorlooptijd ook ten goede kwam”.
Gebruikers adoptie
Voor de docenten was het wel even wennen. Ondanks de trainingen, handleidingen en een online vraagbaak van Giant ICT, ging het toch soms met vallen en opstaan. Zo bleek dat lesgeven aan grote groepen niet ideaal was en de gebruikersrechten van leerlingen hier en daar aangepast moest worden. Toch bleef dit relatief gezien beperkt. En waar de online vraagbaak in het begin nog circa 25 vragen per dag kreeg, was dit na 8 dagen al verminderd naar slechts één à twee vragen per dag.
Toegevoegde waarde Teams
“Microsoft Teams is voor ons een goede aanvulling op Magister voor het online lesgeven” aldus Marco. Zeker de module ‘Opdrachten’ die in de Educatie versie van Teams beschikbaar is geeft de docenten extra mogelijkheden.
Binnen het Teams kanaal kan een opdracht aangemaakt worden voor alle teamleden (leerlingen). Docenten kunnen eenvoudig een inleverdatum vaststellen, inleveropties instellen en eventueel nakijk rubriek (rubrics) maken voor het koppelen en punten bepalen. “Vooral dit laatste onderdeel maakt de module zo ontzettend fijn om te gebruiken” aldus Bart de Wolf, docent Aardrijkskunde.
Ook voor leerlingen is het gebruik van Teams ideaal. Het is zeer gebruiksvriendelijk, werkt op alle devices en gemaakt huiswerk kan eenvoudig met een foto worden gedeeld met de docent. “Er waren veel leerlingen die graag wilden laten zien hoe goed ze thuis bezig waren! Door de feedback die ze krijgen op de opdrachten hou je die motivatie in stand”.
Toekomst
Het gebruik van Microsoft Teams bij Sancta Maria is een groot succes en zal ook straks in het nieuwe schooljaar worden ingezet. Voor deze omzetting zal ook weer de hulp van Giant ICT worden ingeroepen. Daarnaast gaan ook andere opties binnen het Microsoft 365 portfolio verder bekeken worden. Zo wil Sancta Maria in de toekomst ook mobile device management gaan uitrollen voor het beheer van de laptops. Met Microsoft Teams is hier inmiddels een goede basis voor gelegd!
Meer referenties
MFA Overtuinen: multifunctionele accommodatie in Zaanse stijl
project bekijken
Nieuwbouw IKC De Kleine Kapitein in Amsterdam
project bekijken