Project
Verlichting onderdoorgang Tolhuislaan Den Dolder

Opdrachtgever
Gebr. De Koning B.V.
Gebr de Koning

Eindopdrachtgever
ProRail
ProRail
Stakeholders
Gemeente Zeist
Gemeente Zeist

Omschrijving
De overweg naast station Den Dolder staat in de top 5 van meest risicovolle overwegen van Nederland. De veiligheid van de spooroverweg geeft al jaren aanleiding tot brede discussies. De oplossing wordt gerealiseerd  onder de noemer van het Drieluik: de omvorming van de huidige spoorwegovergang tot een overweg voor alleen fietsers en voetgangers in samenhang met een langzaamverkeerstunnel ter hoogte van de Tolhuislaan en een kortsluitroute voor autoverkeer. Eén van deze drie onderdelen betreft de onderdoorgang Tolhuislaan. De  Onderdoorgang Tolhuislaan (OTL) laat langzaamverkeer (voetgangers en fietsers) ongelijkvloers kruisen met de spoorlijn Utrecht – Amersfoort.

Gebr. De Koning gaat in opdracht van ProRail deze nieuwe onderdoorgang realiseren. Gebr. De Koning is onderdeel van de tunnelalliantie van ProRail: Een samenwerking tussen ProRail en diverse marktpartijen voor het eenduidige ontwerpen en realiseren van onderdoorgangen en tunnels. Dit project is ook onderdeel van de tunnelalliantie.

In opdracht van Gebr. De Koning ontwerpt en realiseert Klaver Infratechniek de verlichting voor het fiets- en voetpad. Langs het voet- en fietspad zullen aan beide zijden van de onderdoorgang lichtmasten en ledverlichtingsarmaturen in de kleur zwartgroen (RAL 6012) komen. In het plafond van de onderdoorgang komen ledspots welke het voet- en fietspad vanaf boven verlichten. In het talud, ter hoogte van de onderdoorgang, komen ledgrondspots welke het plafond van de onderdoorgang aanlichten. Hierdoor zal de onderdoorgang niet als een ‘zwart gat’ zichtbaar zijn, maar worden ervaren als een open en lichte onderdoorgang.

Dit project is een vervolg op de succesvolle samenwerking tussen Gebr. De Koning en Klaver Infratechniek welke samen het project Snelverkeer Onderdoorgang te Bunnik hebben gerealiseerd:

http://www.klaverinfratechniek.nl/snelverkeer-onderdoorgang-te-bunnik/