Een mooie klus in opdracht van ProRail! Klaver Giant Groep zal diverse vervangingen gaan doen bij de Velser- en Drontermeerspoortunnel.

Bij de Velserspoortunnel wordt de CCTV, verlichting en brandmeldinstallatie vervangen. De installaties dienen vervangen te worden, omdat deze aan het einde van hun levensduur zijn. Het doel is om de installaties na vervanging 15 tot 20 jaar in bedrijf te kunnen houden.

Een korte toelichting op de genoemde werkzaamheden:

CCTV-installatie: de huidige, in de tunnel aangebrachte, camera’s worden vervangen door nieuwe vrijgegeven camera’s. De huidige analoge centrale apparatuur gaat vervangen worden voor ProRail-standaard IP-apparatuur.

Verlichting: dit betreft het vervangen van de tunnelverlichting, accentverlichting nooduitgangen en overpaden. De huidige, tegen de tunnelwand aangebrachte, armaturen worden vervangen door ledarmaturen. Belangrijk is om de kans op de verblinding door de verlichting voor machinisten minimaal te houden.

Tevens wordt de vluchtrouteaanduidingen aangepast. In de tunnel zijn vluchtrouteaanduidingen aangebracht in twee richtingen met daarbij de vluchtafstand in meters. De bebording wordt gewijzigd op basis van de kortste route naar de nooduitgang.

Brandmeldinstallatie: hier betreft het de vervanging van de melders en centrale apparatuur.

Bij de Drontermeerspoortunnel, die Flevoland met Overijssel verbindt, wordt de op camera’s gebaseerde indringerdetectie verwijderd. Tevens wordt de bluswatervoorziening vervangen. De huidige, tijdelijke, dieselpomp zal vervangen worden door een definitieve bluswatervoorziening.